ARKIV

KATEGORIER

Vagmygel

Om man är verksam inom fotografi på något sätt och vis, har man mest troligt stött på begreppet bokeh någon gång på vägen.
Bokeh kommer från det japanska ordet boke som betyder suddig. Bokeh är en benämning på det som inte är i fokus på bilden , alltså det som är suddigt.
Bländaren i kameran bestämmer just hur suddig bakgrunden ska bli. Desto större bländare, desto suddigare bakgrund.
Jag kom på idén här om dagen att ta gammalt glitter och på något sätt ha det i bakgrunden när jag fotograferar till exempel en blomma. Jag kom över en liten låda julgransglitter, innehållande både silvrigt och guldfärgat sådant.
Gladeligen tejpade jag fast det på ett himmelsblått papper. Helst skulle jag velat ha ett svart, men det kunde jag ej hitta. Genom att sedan hålla detta papper bakom motivet skulle det (i alla fall i teorin) bli snygg bokeh på bilden.


Brännvidd: 50mm, slutare: 1/100, bländare: f/1.8, ISO 200

Det första offret fick bli en orkidé. Kanske inte den mest passande blomman till bakgrunden, eller tvärt om. Dessutom var pappret bara ett A4, så jag fick hålla det ganska nära för att kanterna inte skulle synas.


Brännvidd: 50mm, slutare: 1/30, bländare: f/2.5, ISO 200

Att fotografera blommor har jag, sedan jag började med fotografi, tyckt vara roligt. Här i hemmet hittade jag även en annan blomma som var mycket värd att föreviga. Bakgrunden bestod av ett vitt A4-papper. Ljussättningen var skapligt primitiv; en bordslampa från vänster och en annan mindre lampa från ovan till höger. Kameran satt på stativ och jag kämpade med att hålla pappret så stilla som möjligt för att hela skulle komma med samtidigt som jag försökte att inte hindra ljuset från att nå fram.


Brännvidd: 50mm, slutare: 1/5, bländare: f/4, ISO 200

Jag hade (förmodligen av lathet) lämnat kvar blomman på mitt bord över natten. Dagen efter såg den tämligen utarbetad ut. Lite sned och inte lika stolt som innan.
Jag tog en ny bild på den, med samma ljussättning som tidigare. Det gick inte att få bakgrunden helt vit, jag måste nog hitta ett nytt ställe att arrangera en ministudio än på mitt lilla skrivbord i mitt lilla rum.


Brännvidd: 50mm, slutare: 1/40, bländare: f/2.8, ISO 200

Ännu en blomma som jag fann.
Fortfarande med samma ljussättning, men persiennerna medvetet uppdragna så att solljuset tittade in. Det gjorde att det varma ljuset från glödlamporna blandades med det kallare solljuset som föll på pappret. Med "rätt" vitbalans blev det en halvblå bakgrund istället för en färglös.


Brännvidd: 50mm, slutare: 1/60, bländare: f/1.8, ISO 200

Med hjälp av en av min systers närbildslinser kunde jag ta mer närgångna porträtt av blomman. Denna gången höll jag mitt glitterpapper bakom för en mer intressant bakgrund.
I detta fallet passade den blå färgen på pappret. Det finns fortfarande glitter över, så att skapa fler glitterpapper i andra färger är en möjlighet som jag ska försöka mig på någon kommande dag.
Kategorier:

2 kommentarer:

  1. Det blev riktigt snyggt. Jag lyckas inte hitta någon blomma här hemma som är skoj att fotografera så jag får vänta med att prova det med glittret! får se om jag ens kommer på något att fota till mitt 365 idag!

    SvaraRadera
  2. mycket intiresno, tack

    SvaraRadera