ARKIV

KATEGORIER

Mitt vardagliga och förstklassiga fängelse

I snart tre år har jag gått på Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium.
Det var under mitt andra skolår där som mitt intresse för fotografi föddes.
Denna gymnasiala skola är den bästa skola jag gått på hittills i mitt liv. Lärarna är inte bara utbildade verktyg för att utbilda. De är personliga och så mycket mer än vad de flesta lärare är som jag tidigare haft.
Detsamma kan sägas om min klass. Vi kommer överens hur bra som helst och alla behandlar alla som vänner, vi hjälper varandra när det behövs men det uppstår så gott som aldrig några bråk eller otrevligheter.


Under en fotolektion i början av mitt andra år tog jag ett av skolans stativ och begav mig på en liten runda runt om i skolan. Jag gick till sidan av skolan som jag aldrig förut vistats i, till min förvåning var korridorerna skitiga, nedklottrade och nedskräpade. Jag tror och hoppas att jag bara hade otur och gick till de sämsta.


Med min, nu pensionerade, Nikon D60 var jag på jakt efter HDR-bilder. Det visade sig vara onödigt jobbigt eftersom det inte finns med den så kallade gafflings-funktionen som automatiskt tar multipla exponeringar så var jag tvungen att manuellt ställa in varje exponering var för sig. 


Brännvidd: 18mm, bländare: f/8, ISO 200
Skolan är så pass stor att man oftare går själv i korridorerna än att man möter andra. Den tar upp ett helt kvarter och här går fler elever än vad jag kan räkna på hela min familjs fingrar och tår.


Brännvidd: 20mm, bländare: f/8, ISO 200
Här är ett bra exempel på hur en skola inte ska se ut. Tur nog är detta nästan den enda korridoren jag sett som är i så här dåligt skick. Skolan består som sagt av ett helt kvarter, med 5 våningar som mest. Så ännu har jag inte sett hela min skola.


Brännvidd: 22mm, bländare: f/8, ISO 200
Under nästan alla tjugo minuter som jag smög runt i skolan såg jag mindre än fem lärare och ett par elever. Förmodligen hade de flesta lektion eller kafferast. Men de som väl såg mig sa inte ett pip och tittade lite undransvärt på mig med en inspekterande min.


Brännvidd: 18mm, slutare: 1/15, bländare: f/8, ISO 200
Snabbt och hastigt var jag nere på en av gårdarna då jag skulle vandra tillbaka till klassrummet. Lugnt monterade jag upp stativet och kameran därpå, tur som jag hade kom det en person gående just när jag skulle ta bilden.

Linjen jag går på, estetisk bild & form, ska efter nästa år inte längre finnas kvar på Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium. Den ska flytta till Heleneholm där alla estetiska linjer sägs samlas.

Om du vill veta mer om detta gymnasium, kolla då här: Skolans hemsida
Och här hittar du min linjes blogg som uppdateras med jämna mellanrum: Blogg
Kategorier:

1 kommentar: