ARKIV

KATEGORIER

Bulltofta Rekreationsområde #2

Den 14 Oktober förra året åkte jag och Felix till Bulltofta för att fotografera honom, vilket jag blev nöjd med.
I går åkte vi dit igen. Denna gången blev jag betydligt mer nöjd, som ett resultat av mina ökade kunskaper om att använda min kamera och även färdigheterna i efterbehandlingen.
Till skillnad från förra gången var marken nu täckt med ett tjockt lager av tung och hårdpackad snö.
Mycket bra, tänkte jag. Eftersom det då skulle bli annorlunda bilder. Men tyvärr var himlen belagd av ett stort molntäcke som avlägsnade de hårda skuggor som annars skulle visat sig. Inte direkt vad jag ville ha, men dock gav det en positiv sidoeffekt; ett jämt diffust ljus.

Brännvidd: 50mm, slutare: 1/2500, bländare: f/1.8, ISO 200

När vi först kom dit såg allt ut som vi mindes det, bortsett från att det var snö överallt. Det första Felix gjorde var att kolla just hur djup snön var. Han tog ett skutt och hamnade cirka tjugo centimeter under ytan. Fortfarande lika glad fortsatte han sitt skuttande bort till ett litet träd där han glatt ställde sig.

Brännvidd: 50mm, slutare: 1/1250, bländare: f/2.2, ISO 200

Under vårt senaste besök tog jag ett par bilder av Felix när han stod på denna stubbe. Då med min 35mm på full öppning. De bilderna blev inte som jag ville. Men denna gången hade jag min 50mm som gav en ännu mer oskarp bakgrund. Fortfarande inte helt som jag har bilden i mitt huvud. När jag har köpt en 85mm kommer det (förhoppningsvis) bli som jag vill.

Brännvidd: 50mm, slutare: 1/4000, bländare: f/1.8, ISO 200

Mitt främsta syfte var att fotografera modellbilder. Men emellanåt blev det en och annan naturbild. I vissa fall svårt med en 50mm på kort avstånd.

Brännvidd: 50mm, slutare: 1/800, bländare: f/4.5, ISO 200

När vi hade gått en liten bit på vägen kom vi fram till en stensamling framför en trädsamling. Det blev en snygg kontrast mellan de snöattackerade stenarna och trädens många och små grenar.

Brännvidd: 50mm, slutare: 1/2500, bländare: f/2.2, ISO 200

Jag hann knappt be Felix att gå upp bland stenarna förrän han självmant klev upp där. Det var aningen halt, så vi tog det försiktigt så att vi inte skulle ramla och bli beroende av plåster.

Brännvidd: 50mm, slutare: 1/1600, bländare: f/2.2, ISO 200

Jag tog ett par bilder av honom sittandes bland stenarna. När vi sen skulle gå ner därifrån halkade han, men tur nog gick det bra. Skrattandes gick vi vidare på jakt efter andra intressanta ställen.

Brännvidd: 50mm, slutare: 1/800, bländare: f/2.2, ISO 200

Vi tog ett par kliv in bland träddungen som fanns bakom stenarna. Jag är ingen expert på träd, men dock vet jag att det blev fint i bild.

Brännvidd: 50mm, slutare: 1/640, bländare: f/2.2, ISO 200

Detta är min personliga favorit bland bilderna. Blev speciellt nöjd med färgerna.

Brännvidd: 50mm, slutare: 1/4000, bländare: f/2.2, ISO 200

Du vet väl att för att kunna se bilderna i maximal kvalitet måste du klicka på dem. Annars visas en förminskad version vilket gör att skärpan delvis försvinner bland annat.

Brännvidd: 50mm, slutare: 1/3200, bländare: f/2.2, ISO 200

Den här bilden påminner mig om en annan bild jag tagit på liknande, om inte samma sorts, blommor.
Om du nu blivit nyfiken så är jag snäll och hänvisar hit om du vill se vad jag menar: 30 December

Brännvidd: 50mm, slutare: 1/800, bländare: f/2.2, ISO 200

Anledningen till att jag har bländare f/2.2 på nästan alla bilder är för att den inte är lika skarp på f/1.8, men också för att fokus verkar vara mycket säkrare lite nedbländat.

Brännvidd: 50mm, slutare: 1/640, bländare: f/2.2, ISO 200

Det var minusgrader igår, men det verkade inte Felix bry sig så mycket om. Han tog, frivilligt så klart, av kläderna på överkroppen.  Bilden ovan är ingen precis bra, men ansiktsuttrycket är så klockrent att jag kände mig tvungen att ha med den.

Brännvidd: 50mm, slutare: 1/1250, bländare: f/2.2, ISO 200

Den här bilden gillar jag också, men jag stör mig på att jag riktade kameran så långt upp, och att jag inte tog med mer av kroppen.

Brännvidd: 50mm, slutare: 1/1600, bländare: f/2.2, ISO 200

Eftersom det var så pass kallt tyckte jag att det var inte mer än rätt att försöka få till åtminstone en bild som visar det. I alla fall i färgerna.

Brännvidd: 35mm, slutare: 1/800, bländare: f/1.8, ISO 200

När vi tyckte att vi fått de bilderna som vi ville ha gick vi tillbaka. Strax innan vi var framme vid bilen fick jag syn på ett par stängsel och drog hastigt med mig Felix dit.
Jag hade ett par minuter tidigare bytt till min 35mm, vilket jag nu ångrade. För lat för att byta tillbaka fick det ändå gå, även fast bakgrunden inte skulle bli så som jag vill ha den.

Brännvidd: 35mm, slutare: 1/1000, bländare: f/1.8, ISO 200

Stängsel gör bra bilder bättre, i de flesta fallen. De blir särskilt bra på stora bländare och längre brännvidder än 35mm (i mina ögon). Hur som helst knäppte jag av ett par gånger och det blev ett par bra bilder.
Sedan avslutade vi för dagen och gick och satte oss i bilen som skulle hjälpa oss hem.
Kategorier: , ,

5 kommentarer:

 1. Walla. Vilken snögg man!
  Jag tyckte om komponeringen (där du själv hade valt med överkropp). Den var spännande. Om den varit annorlunda, hade den INTE varit annorlunda. Lite "vanligare" beskuren. Den blidde intressant!

  Sennnnn har jag en fråga ba'!
  När du fotograferar street; hur gör du? Jag menar... Pratar du med människorna du fotograferar, i efterhand - eller hur går du till väga?
  Jag samtalade med min fotolärare herromdagen, och vi pratade om just rätten att använda bilder på andra. Förr var det ju inga problem, osv. Men idag kan man ju inte ställa ut/lägga ut bilder på människor som inte gett tillstånd till det... Vad JAG förståt! Så därfööör frågar jag;
  Hur? /har jag fåttre om bakfotn' ang. rätten?

  TACK FÖR ATT DU PUBLICERAR FANTASTISKA BILDER OCH SÅ, FÖR ÖVRIGT. bäst. ba' bäst. wonderbart. Japp!
  kthnxbye!

  SvaraRadera
 2. Hejsan på dig, nej!
  Tack för din kommentar. :)

  Angående gatufoto, det är 100% tillåtet att fotografera precis vad du vill så länge det ej är kränkande osv. Sedan får du göra vad du vill med bilderna (inklusive ställa ut/lägga ut dem), så länge det inte är i syfte för reklam, DÅ måste man ha alla personers tillstånd.
  Och jag pratar i stort sett aldrig med de jag fotograferar. De bryr sig inte heller.

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt! Underbart! Tack ska du ha!
  Jag känner mig nämligen så himla liten å pervers (inte för att det är särskilt relaterat) när jag fotograferar passerande människor. Dom kollar konstigt och jag tittar bort som om ingenting hänt. Ha.ha.

  Fast å andra sidan är det här Gotland... Det finns i princip ingenting att stressa över, och människor stannar gärna upp och noterar vad andra håller på med.
  Nåja. Jag får väl plocka fram staken i mig och våga mer!

  Har det någonsin hänt att någon gått fram till dig och frågat vad du gör?
  (Jag heter egentligen Jonna. Inte Nej. Hej!)

  SvaraRadera
 4. Ja du ska se att det är absolut inget farligt med att ta bilder av främmande folk. :)
  Jag fick nu lust att skriva ett inlägg om att "utöva" gatufotografi. Skriva om hur jag tog vissa bilder och skriva om värstingexempel osv.
  Tack för idén!

  SvaraRadera
 5. Låter som en mycket bra idé!
  Då ska jag skriva ner huhu. Håller mig uppdaterad, ser fram emot att få leasa!
  Tack själv!

  SvaraRadera