ARKIV

KATEGORIER

Att lämna det man är van vid

I tisdags var det Foto B i skolan igen. Alltså var kameran med som vanligt.
Jag och mina vänner Robin, Felix och Daniel gick in i studion för att fördriva tiden på ett roligt sätt.

Till skillnad från andra gången jag varit i studion (och det har varit en hel del) ville jag nu experimentera på ett sätt jag inte gjort innan.


  Brännvidd: 35mm, slutare: 5", bländare: f/11, ISO 200

 Mycket enkel ljussättning. En lampa från snett framifrån. Satte kameran på stativ och ställde in på en lång slutartid. Sedan bad jag (i detta fallet) Robin att röra sig i olika mönster. Blev ett snudd på abstrakt resultat. "Ljusstrålarna" i nedre delen av bilden är skimmret från metallkedjor som sitter på byxorna.


Brännvidd: 35mm, slutare: 6", bländare: f/11, ISO 200

Felix ,den mer atletiska av oss, provade att svänga med armarna och efterlikna da Vincis "den vitruvianske mannen".


Brännvidd: 35mm, slutare: 6", bländare: f/11, ISO 200

Robin är den längst byggda av oss, så för att ta porträtt av honom i huvudhöjd är inte alltid det lättaste. Antingen får han sätta sig på en pall, eller så klättrar jag upp på en liten händig stege. I detta fallet satt han på en liten pall och försökte dölja sitt ansikte.
Men allt avslöjas med tiden, eller hur?


Brännvidd: 35mm, slutare: 6", bländare: f/11, ISO 200

Helkroppsporträtt i studio har jag faktiskt aldrig provat på. Varför vet jag inte. Men här är ett av de första försöken. Jag gillade skuggan som kastades av lampan som stod rakt till höger om Robin. Dock framgår den inte riktigt så mycket här.Brännvidd: 35mm, slutare: 6", bländare: f/11, ISO 200

Det är inte vanligt att jag inte befinner mig bakom kameran. Men med jämna och ojämna mellanrum händer det. I detta fallet fick jag ett manus att gå efter av Robin.
"Köpa hund, inspektera banan och titta på hockeymatch", är de tre poserna jag gör på fotografiet. Det var inte lätt att tolka till något konkret och han gav mig inte heller tid att försöka.


 Brännvidd: 35mm, slutare: 1/200, bländare: f/6.3, ISO 100

Nu hade jag släckt lampan och gått över till blixten istället. Jag placerade den direkt till höger om modellerna för att skapa dramatiska skuggor. Detta blev sista bilden på Robin för sedan var han tvungen att bege sig hemåt eftersom han egentligen var fri från skolan.


Brännvidd: 35mm, slutare: 1/200, bländare: f/6.3, ISO 100


Fortfarande uppe på stegen bad jag Daniel att sätta sig ner i skräddarställning. Resultatet blev mycket lyckat, tycker jag. Eftersom allt annat förutom blixten var släckt blev det annorlunda ljuse än vad jag normalt använder.


 Brännvidd: 35mm, slutare: 1/200, bländare: f/6.3, ISO 100

Daniel är en säregen typ när det gäller fotografering. På de flesta bilder blir han inte bra, dvs alldeles överansträngt ansiktsuttryck. Men lite då och då lyckas man hitta det där ögonblicket då han är sig själv rakt igenom och inte försöker sig på något skådespel. Det är då Daniel är som bäst.

Kategorier:

1 kommentar:

  1. Bra bilder. Jag gillar bilden på Robin bäst där han "ser igenom" händerna.

    SvaraRadera