ARKIV

KATEGORIER

Island - Dag 1

Efter sex timmars flyg från Minneapolis landade vi på den lilla ön Island, som visade sig vara bra mycket större än vi hade målat upp i våra huvuden. De kommande två dagarna skulle överraska oss mer än vi hade trott!
Flyget lyfte runt 20:00 i USA, och när vi landade var klockan runt 07:00 på grund av tidsskillnaden.
Linda lyckades inte sova någonting så hon var ganska mycket helt slut då vi nu var tvungna att vara vakna en hel dag innan vi kunde sova igen. Jag, däremot, kunde sova gott som jag alltid gör.
I vilket fall som helst, direkt från flygplatsen bussades vi till Blå Lagunen.
Det första vi slogs av när vi kom ut från flygplanet var den friska luften, något helt annat än vi känt innan. Det kändes bara så rent och friskt och kallt på ett härligt sätt.
Att få guppa runt i nästan 40-grader varmt vatten samtidigt som det är ca 7 grader i luften, och tjocka moln av dimma som stryker förbi var precis vad vi behövde efter en lång flygtur.
Vattnet är fullproppat av mineraler och bra saker som är bra, och just därför kan man inte se ner i vattnet mer än bara ett par centimeter under ytan, vilket gör att om man tappar någonting är det bara att gilla läget. Vattnet var för övrigt inte att rekommendera om man är törstig, väldigt salt och inte alls gott.
Efter vi simmat runt och njutit i ungefär en timme kände vi oss färdiga och tog oss ut för att vänta på en buss som skulle skjutsa oss in till stan. Även utanför anläggningen var vattnet utomjordigt.
Det ångade ordentligt från lagunen.
Bussfärden från Blå Lagunen till stan skulle ta strax under en timme. Linda sov mer eller mindre från att bussen åkte iväg till den stannade.
Vi skulle bo i en slags lägenhet man kunde hyra. Den låg väldigt centralt.
Precis utanför stod det ett par bilar parkerade.
Efter att ha varit i USA och blivit vana vid deras jättestora, vräkiga och mullrande bilar blev vi ändå häpna över bilarna som fanns på Island.
Vissa som kom körandes var gigantiska, och inte av samma anledning som i USA där det är stort bara för att de kan, utan här på Island så måste det vara så om man ska köra någonstans när det är snö.
Vi gick ut på en liten rundtur efter vi lastat in alla väskor. Reykjavik var en stad med många fina hus, som på många ställen påminde om Sverige. Men trafiken var långt ifrån lika vänlig som i Minnesota.
Jag och Linda gick ner till havet och hittade stenar som staplats på varandra.
Vi hittade också en båt som flöt förbi ute i vattnet.
Inne i Reykjavik finns en känd kyrka som heter Hallgrímskirkja. Den var lika stor på utsidan som på insidan.
Lite synd att de höll på att renovera den just när vi var där, men vi kände oss tvungna att ta en turistbild.
Även fast Linda var så pass trött att hon somnade om hon höll ögonen stängda i mer än 2 sekunder hade hon kraft nog att ge mig en puss. Glad var jag för det.
Reklamskylten summerar Island väldigt bra. Det blir aldrig "sommar" på Island. På vintern är det runt 0 grader och sommaren bjuder på hisnande 13 grader på en riktigt varm dag!
Lägg till att det oftast blåser halv storm, så de noll graderna på vintern känns betydligt värre än så.
I och med att vi alla var ganska slitna somnade vi tidigt den första dagen på Island.

Men dagen efter skulle bjuda på ett långt äventyr!
Kategorier:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar